Thursday, September 24, 2009

Mäklarfrågor

Förlåt att det har tagit lite tid men igår publicerades min frågespalt i tidningen ÖHT där ni har hjälpt till att ställa frågor. Jag besvarade två stycken i gårdagens tidning, fler svar kommer så småningom. Har ni fler frågor går det bra att maila jolla99@hotmail.com alternativt skriva en kommentar. Tack!


Jag hade gärna fått veta varför man inte får hyra ut en lägenhet som man äger i andra hand och även om det finns några planer på att ändra på den lagen. Jättekonstigt lag tycker jag, så funkar det inte utomlands. Nicky.

Hej Nicky!
För att hyra ut en bostadsrätt i andra hand måste du ha föreningens tillstånd. Det är oftast okej att hyra ut under en begränsad tid. Du måste motivera varför du ska hyra ut lägenheten men det varierar från förening till förening vad som är beaktansvärda skäI. I stadgarna hittar du information om vad som gäller i just din förening. En anledning till att man inte får hyra ut under obegränsad tid är att föreningen drivs av dess medlemmar och sköts därför inte på samma sätt om medlemmarna själva inte bor där.

Det finns, sedan 1 maj 2009, en annan form av äganderätt som kallas ägarlägenheter. Dessa lägenheter liknar mer en fastighet. Man måste till exempel söka lagfart vid tillträdet och kan även hyra ut dessa lägenheter på precis samma sätt som en vanlig villa. Detta innebär en större frihet för innehavaren men samtidigt ett större ansvar då man själv har hand om allt yttre och gemensamt underhåll i fastigheten. I praktiken löser man ofta detta genom att skapa en samfällighet tillsammans med de andra lägenhetsinnehavarna i huset för gemensamma renoveringar. Denna ägandeform kommer främst att finnas när det gäller nyproduktion och är precis i uppstartfasen i Sverige men vanlig utomlands.

Jag skulle vilja veta ifall det är okej för oss som äger en bostadsrätt att byta dörr in till vår lägenhet samt fönster? Eller det kanske är olika från förening till förening? Anonym.

Hej!
Jag har fått flera frågor angående vilket ansvar man har som bostadsrättsinnehavare och vad som ligger på föreningen. Denna gränsdragning är helt helt lätt att dra. Generellt sett är man själv ansvarig för allting innanför väggarna medan föreningen ansvarar för det yttre underhållet. Normalt sett är det föreningen som ansvarar för dörrar och fönster. Vill man själv byta rekommenderar jag att man kontaktar styrelsen och får ett skriftligt godkännande. Hellre fråga en gång för mycket än en gång för lite. Även här är det bra att kolla i stadgarna vad som gäller i din förening.

2 comments:

Jonna said...

http://starlounge.msn.se/index.cfm?objectid=63681

Anonymous said...

Jude Law har blivit pappa till en dotter.